Quantcast
Channel: Trädgårdsflow
Viewing all 246 articles
Browse latest View live

New planting area

$
0
0

Men så himlarns skönt med en sommar som kan beskrivas som ganska normal. 
I dag har det varit ännu en solig och varm dag. Det blev glass och kaffe på favoritbänken. 


Jag är så glad över den finaträdgårdstermosen. På något sätt blir det så mycket trevligare och godare kaffe med den hihi... ;-) Älskar vackra bruksföremål. Termosen har inte bara hängt med i trädgården i sommar, utan också på flera auktioner och andra utflykter.

Termos från Garden flow Shop

Nytt, nytt, nytt
En stor del av vår tomt är gräsmatta, även om den minskar till ytan en aningen vart år. Mitt framför den s k 'Vita rabatten' är det en stooor plätt gräsmatta som jag alltid tyckt om och som passar till vårt hus som är ganska stort. Men nu är det så att just denna plätt, eller en del av den är en av de soligaste i trädgården. Vi har ganska mycket  skugga i trädgården, eller delvis skugga på grund av att vi har många stora träd. Just därför är lägena med full sol så extra viktiga. 

Jag använder enkla grillpinnar av trä för att märka ut. Det är lätt att justera och ändra form med dessa. 

Det har en tid gnagt en idé om att försöka utnyttja plätten med det soliga läget bättre än till bara gräsmatta. Största drivkraften är att få en plats för flera rosor. Men också att helt enkelt fortsätta själva byggandet av trädgården. 


Planteringsytan är tänkt att gå som en ringlande orm i varierande tjocklek och form runt sittgruppen. På ett ställe blir det en mindre planteringsö också. I mitten blir det plats för sittgruppen (som redan står där). 

En bra kantskärare underlättar mycket. Är mycket nöjd med denna från holländska De Wit. 
Rundat vasst blad som underlättar när man ska skära igenom gräsmattan samt extra stadigt handgrepp överst. 
Har livstids garanti. Finns att köpa i Garden flow Shop.


Så här såg det ut innan vi gick loss och började gräva. Först kantskar jag själva formen, sen delades gräsmattan i mindre bitar för att det skulle vara lättare att få upp allt. Tonårssonen har ansvarat för uppgrävandet och bortforslandet av den uppskurna gräsmattan. Ett riktigt teamework med andra ord :-) 


I mitten, där det på bilden är gräsmatta, kommer det att bli grus hela vägen mot gamla cirkelrabatten. Det innebär att den kommer att fogas samman med den nya ytan. Man ser inte allt inser jag. Det nya fortsätter en bit till vänster i bilden. Gångarna av grus kommer att vara det sammanhållande kittet i den nya delen och det som får den att hänga ihop med cirkelrabatten som också har gångar av grus. Själv känner jag mig väldigt nöjd redan nu. Förstås kliar det i fingrarna att få sätta igång med det allra roligaste. Att plantera. Jag har uppskattat grovt att planteringsytan i varje fall är 30 kvm. Så det är klart att det kommer att gå åt en hel del växter för att fylla ut. Allt kommer inte att nyinköpas, utan rätt mycket finns redan. Perenner, buskar, rosor och annat som kanske idag står lite felplacerat eller för tätt kommer att flyttas hit. Och så blev det en hel del nyinköp gjorda när jag var på den lilla trädgårdstrippen för någon vecka sedan. 

I mitten blir det grus. Fantiserar redan nu om vårens tulpaner här :-)


Fortsättning följer.


Hoppas att ni har det allra bäst i sommaren!




Falstaff vs Munstead Wood

$
0
0


En av de rosor som införskaffades när jag drabbades av rosenfebern för några år sedan var austinrosen Falstaff. 
Det här är tredje sommaren för den hos mig. 
Jag säger bara wow, wow, wow. 

Falstaff

Gillar man Munstead Wood, är det lätt att gilla Falstaff. Ganska snarlika blommor, Falstaff drar dock mot lite blått. Båda remonterar och har stark doft. Båda ska bli ca 1 meter hög. Men hos mig är Falstaff betydligt frodigare i växten och har nått en helt annan höjd och bredd än Munstead Wood.

Falstaff

Om man blickar upp mot huset från där Falstaff står ser man planteringsbänken och Flammentaz. 
I år är jag bara så extra kär i den. Kan inte låta bli att säga det igen :-)


Har nu under en tid plockat in enstaka kvistar från den som varit ovanligt rikt översållade med blommor. Ganska coolt att ha en enda kvist i en stor vas som fyller ut den helt. Länge står blommorna också. Ca en vecka. 

Flammentaz

Tillbaka till rosduellen då. Till Munstead Woods fördel blommar den betydligt tidigare hos mig än Falstaff. 
Och blommorna känns något storslagnare i formen. 

Munstead Wood

Nåja. Någon större kamp mellan Falstaff och Munstead Wood är det förstås inte. Jag älskar båda. Det enda jag skulle önska är att Munstead Wood vore lite kraftigare i växten. Men den egenskapen har ju Falstaff i stället. 

William Morris + Munstead Wood

Just nu är det Falstaff som jag har ett extra gott öga till. 
Men bara för någon vecka sedan var det Munstead Wood.

Falstaff



Fantiserar om min nya rosenrabatt. 
Undrar hur många man kan få ner där..... ;-)
Grävarbetet går framåt. Tungt i dag dock. Tror vi stötte på ett ton med stora stenar.

°°°
Här har det regnat till och från i någon dag nu. 
Behövligt. 
Speciellt när de kommande dagarna väntas bli riktigt varma. 
Sommar när den är som bäst med

sol och regn,

fast gärna mest sol då...



Zummerhot* Zinnia * Zuccini

$
0
0

Men så helt gudomligt skönt med värme. Jag dricker citronvatten, pustar ut i skuggan och lagrar i värmedepåerna. Kvällen fick ägnas till att vattna. Men vad gör väl det för efterlängtad värme. 


Zinnia
Zinniorna har aldrig varit så fina som i år. Jag vet inte vad som flugit i dem. 
Större blommor än någonsin och mer högresta än jag sett förr. Kan inte se mig mätt på dem. 
Måste vara värmen som gjort dem gott :-)


Har svårt att låta bli att inte känna på några av blommorna när jag går förbi. 
Stryka med handen över eller kupa händerna runt de fylliga och stadiga blommorna.


Zuccini
Något annat som växer som sjuttsingen är zuccinin. Man kan väl säga som så att vi ligger i för att hinna med att äta upp det som producerars. Hinner knappt skörda innan de blivit för stora. Men det går bra att använda även ganska stora zuccini. Just nu är det två varianter vi kör mest: grillad i ganska breda skivor fungerar bra som ersättare för potatis eller annat. Vi gör också en slags pytt där zuccini, paprika och lök skärs i ganska små bitar. Hacket fräses sedan och kryddas. Också det perfekt till grillat kött eller som tillbehör till något.


Nya rabatten
Arbetet med nya rabatten har gått riktigt bra de senaste dagarna. Vi stötte på en overklig mängd sten som vi fick lov att gräva upp och forsla bort. Några riktigt stora var helt enkelt för jobbiga att ta bort så dessa fick vara kvar. Ovanpå dem gjorde vi en gång av några av stenarna vi grävt upp. Blev faktiskt mycket bra. En utförligare rapport om arbetet med rabatten kommer.


°
Fina augusti är här.  
Mycket sommar kvar med andra ord.
Även om semestrarna börjar ta slut.
 För min egen del väntar en intensiv jobbarvecka den kommande. 
Och så ska jag ägna lite tid till nya rabatten. Svårt att låta bli :-)

Sköna söndagshälsningar,
Hoppas att ni har det bra! 


Öppen trädgård 31 Augusti

$
0
0


Så. Då blev det bestämt. Tänkte först inte ha någon Öppen trädgård i år, utan vänta tills nästa års Tusen Trädgårdar. Men vad sjuttsingen. Jag kör ändå. I riktig sensommartid. Då sommaren precis är på väg att krypa över i höst men fortfarande har sommarfeelingen kvar. 


Adress:   Malmgatan 23 i Sundsvall


Det kommer finnas fika och möjligheter att handla från en del av sortimentet från Garden flow Shop. Maila gärna om det är något särskilt som är av intresse så tar jag med det: info@gardenflowshop.se. Förutom vattenkannor, redskap, snören och teer, kommer det att finnas ett urval av resterande sortiment samt fyndhörna och vintage (som inte finns i webshopen). 


Varmt välkomna!


Crocus Rose

$
0
0

I Vita rabatten har jag en endaste ros. Den står precis där solen kan lysa så mycket som behövs på den för att den ska trivas. 


Crocus Rose skiftar i blekrosa och ljust cremegula eller kanske mera blekt aprikosa toner och är en av mina favoriter. Inte för doftens skull, för den är svag, utan enbart för att den är så snygg. Och så blommar till sen höst. 


Första omgången knoppar var det ett gäng små glupska larver som mumsade i sig. Därför har det dröjt tills för någon vecka sedan innan den började blomma. Men nu så är den igång på allvar.


Ser fram emot att få se den blomma ända till hösten tar slut. 
Och tills dess är det ju ett tag som väl är :-)

Glasflaska från Garden flow Shop


Nästa vecka blir det bland annat ett återbesök hos Trädgår'n i Söderfors. Ska kika på flera rosor till nya rabatten :-) Även Mobackes i Bollnäs ska få sig ett besök. Det blir en kombinerad semester- och jobbresa med hela familjen. Formex står också på agendan. I övrigt ska vi ha familjemys med stora ungdomarna i huvudstaden under några dagar. Men innan dess ska här jobbas undan en hel del och så väntar jag på plåtkanterna till nya rabatten. Dem ska på plats också innan hade jag tänkt. Vill liksom få så klart som möjligt så att alla växter kan planteras. 


°

I kväll blåser det svalt här. 
Känns ovant.
Blir nog långbyxor faktiskt inför vattningsrundan nu.

 Sköna tisdagshälsningar,



Almost done

$
0
0

Årets sommarprojekt närmar sig sitt slut. Som vanligt när jag kommer på saker, som är inte allt för komplicerade att genomföra, är startsträckan från idé till igångsättande inte så stor. är det förvisso inte med alla idéer som dyker upp. Har massor av projekt som legat och dammat i åratal på grund av att de just är en aningen komplexa att genomföra och inte blir av därför.


Droppen
Nåväl. Projektet 'nytt område' i trädgården har inte mycket kvar av grundarbetet. Det som saknas nu är mera växter, några obelisker och en fas två som antagligen blir av först nästa år och som omfattar en bit av den gamla delen, förra Cirkelrabatten. Mycket nöjd är jag över 'Droppen' som är planterad med lavendel. Anledningen till namnet Droppen är att formen på planteringen just är droppformad, men även lavendelns blå färg och sist men inte minst den helt fantastiska doften som får mig att tänka på planteringen som en parfymdroppe. 


Tanken på sikt att kanten inte längre ska synas, utan att lavendeln väller ut och ger känslan av att den växer upp fritt som en ö, eller ja, då droppe, i gruset. 


Som synes saknas det en hel del växter. Pinnarna som sticker upp markerar växter och obelisker.


Innan.


Markering med vanliga grillpinnar. That's my way :-) 


Nu börjar formen bli mera tydlig. Gräsmattan i rabattdelarna grävdes först upp. 


Utmaning. Vi stötte på ett ton sten kändes det som. 
Det var bara att gilla läget och gräva upp alltsammans. 


De största stenarna blev en gång. Resten har lagts på hög. 
Man vet aldrig när man behöver ett gäng stenar :-))


Nu dags för uppluckring av befintlig jord och jordförbättring. Ungefär 60 stycken 50-liters säckar med mestadels plantjord men även kogödsel har blandats om i planteringsdelen som totalt sett ungefär är 30 kvm stor. Nästa steg var att ta bort gräsmattan i grusområdet. Anledningen till att jag tog bort gräsmattan i två steg var för att på ett lätt sätt behålla formen som mätts ut för grus respektive plantering.


Lite om grus
Det 'grus' jag använder heter makadam 4/8 och är egentligen inte något grus utan en krossprodukt. Innan det är dags för gruset behövs en markduk läggas underst. Jag lägger inte någon större vikt på underarbetet utan tar endast bort gräsmattan och eventuellt lite av jorden ifall det behövs för den slutliga nivån. Kommande år kan man behöva fylla på med en aning grus innan det sätter sig ordentligt. Mängden grus brukar bli mellan 5 - 10 cm. Det fiffiga med grus är att man på ett lätt sätt kan jämna ut mindre nivåskillnader.


Lite om plåtkanter 
Precis som i övriga trädgården har jag grävt ner plåtkanter som avgränsar. De är i kallvalsad plåt för att jag vill ha en rostig look. Här kommer några snabbfakta kring dem:

* De är i kallvalsad plåt, 0,7 mm för att kunna vara böjbara. Vilket är ett måste om inte har raka rabatter. Kanterna är dock ganska 'mjuka'. Till ytor med mycket spring kring och ifall man ska kanta trafikerade gångstråk skulle välja en betydligt tjockare plåt. När man ska böja till plåtarna är viktigt att man gör det varsamt. Det blir lätt böjveck annars. Jag böjer oftast mina mot benet för att göra det mjukt.
* Mina är 15 cm höga där de sticker upp och kantar rabatter. På de ställen där de knappt syns, utan nästan är helt nergrävda som vid övergångar mellan grus och gräsmatta, är kanterna 10 cm.
* Upptill är det gjort ett 'omslag' på för att kanten inte ska vara vass. En del av mina ändkanter är snedklippta för att runda av.
* Plåtarna går att få i bitar om 2 meter (åtminstone där jag beställde mina). Skarvarna fogade jag samman mycket lätt. Genom att peta upp ca 1- 2 cm av omslaget och sen styra in nästa plåt en bit så hålls skarvarna ihop. Sen klämmer jag åt med en polygrip. Till att peta upp kanten använde jag en skruvmejsel. Inte svårare än så. En gummihammare är också bra att ha när man ska få kanterna på plats. De går dock inte att hamra ner, utan grävs ner och stabilisers genom att man trycker till i jorden närmast. Gummihammaren används för lättare justeringar.
* De börjar rosta redan första veckan.

Mina är måttbeställda hos Profilplåt i Sundsvall. Ett riktigt toppenställe!
De har inte någon nätförsäljning vad jag känner till - men ta kontakt med dem ifall ni skulle vara intresserade av av plåtkanter och hör er för om möjligheterna att få dem skickade.


Storlek
Den nästan runda plätten där sittmöblen står är ca 3 x 4 meter. - Det var någon som undrade tidigare.-  Den nya grusdelen är ca 30 kvm stor, dock betydligt större om man räknar med gamla cirkelrabattens grus. Så, hela det nya området är ca 60 kvm. Lägger man till gamla Cirkelrabatten, som nu sammanfogats med den nya delen, skulle jag tro att den totala ytan är ca 80 kvm. Det blev större än jag tänkt ursprungligen. Men när jag väl skulle märka ut med grillpinnarna fick jag en helt annan bild i huvudet och på den vägen är det. 


Rosor
Min plan nu är att fylla på med så många rosor som möjligt. Redan är kanske tio stycken planterade varav en del är flyttade och en del är nyinköp. Har en dröm om att man ska omges av rosor och väldoft när man sitter på soffan och dricker morgonkaffet. 


Här är den gamla rosenrabatten som numera ingår i Rosengården som jag kommer att kalla den nya delen av trädgården.


Det blir inte bara rosor förstås. Närmast eken är det ett parti som är ganska torrt. Och så är det delen till höger om sittgruppen som inte är ett fullt soligt läge. Andra växter kommer bland annat att vara irisar, liljor av olika slag, klematis, hosta, diverse digitalis och en hel del kompletteringsväxter. Tjoho.



Någon kvar?!

Det blev ett lååångt inlägg :-) 
Jag får en del frågor kring grus, plåtkanter och rabattgrävande. 
Därför blev det så. 

°°°
Just nu saknar jag värmen. 
Här har det varit kallt och regnigt sista dagarna. 
Me not like.
Vill ha augustivärme.
Men, vilken sommar vi haft hittills! 

Rosenkramar,


Some August colours

$
0
0


Tiger Babies
På Chelsea flower show lyckades jag köpa med mig några liljor. En av sorterna har precis börjat blomma. Tiger Babies har en blek orange-aprikos färg som bara är så snygg. Jag blev rent av lycklig när den första blomman slog ut och man kunde se färgen på riktigt. Ibland blir det mer rätt än kunde ana. 


Violkungsljus 'Southern Charm'
Frösådd från i våras. Ska få olika ljusa rosa, gula och aprikosa nyanser. Planterad i samma rabatt som Tiger Babies. 
Har tänkt på att så den i flera år och nu blev det äntligen av. Nöjd.


Burgundy Ice
Står tillsammans med vippor från alunrot och några stockrosor i samma färg. En ros jag flyttat tre gånger tror jag haha.... Ibland kan man inte bestämma sig. Men nu så hoppas jag att den hittat hem. 


Café au Lait
Stooor dahlia.  


Augustifärger a´ la favorito helt enkelt.
Gillar sensommaren. 

Orange dahlia: Mell's Orange Marmelade
Klematis: Romantika

°
Är just nu på några lediga mysdagar med familjen i huvudstaden. 
I morgon blir det Formex och så lite handelsträdgårdsbesök dagen efter det. 
Behöver jag säga att rosengps:en är påslagen :-)


 Bästa augustishälsningar!
Å... tack alla snälla för era rara hälsningar i förra inlägget. De värmde i trädgårdshjärtat.




Almost done - more

$
0
0


Har känt mig en gnutta spattig senaste veckan sedan vi kom hem från lilla trippen. 


Orsaken stavas planterande i nya Rosengården.
Behöver jag säga något mera?

Plåtkanterna har redan börjat rosta

Numera finns det drygt 30 rosor planterade varav ca 25 olikaJag e' på gång med andra ord! Det finns plats för några till bara. Känns helt ofattbart lyxigt att få plantera så många samtidigt och nästan få det klart på en gång.

Lavender Pinoccio

För att prata färgskala är det rosor i:

Blekgul
The pilgrim (Austin)
Stockholm (Slottsros)

Vit
Claire Austin (Austin)
Climbing Iceberg (Klätterros)
Artemis (klasblommig rabattros)
Winchester Cathedral (Austin)
Louis Bugnet (kanadensisk)
Blanche Moreau (moss)
Karen Blixen (tehybrid)
+ en jag inte hittar namnet på just nu

Violett
Cardinal de Richelieu (Gallica)
Lavender Pinoccio (floribundaros)
Olseau Bleau (tehybrid)
Rhapsody in Blue (modern buskros)

Ljusrosa
Queen of Sweden (Austin)
Herkules - vit (modern buskros)

 Cerise / rosa
Munstead Wood (Austin)
Heidi Klum Rose (floribunda)
Rose de Rescht (höstdamascenerros)
Royal Celebration (floribunda)
Namlös Renaissanceros
Mossros jag inte hittar namnet på just nu
Ferdinand Pichard - strimmig (remonta)

I gamla delen
Munstead Wood - cerise (Austin)
Falstaff - cerise (Austin)
Hippolyte - cerise (Gallica)
Leander - ljust aprikosrosa (Austin)
William Morris - ljusrosa (Austin)
Cardinal de Richelieu - violett (Gallica)


Min tanke och dröm är att ha många olika sorter men att färgskalan, där nyanserna är viktiga, får helheten att hänga samman. Med blotta ögat kanske man exempelvis tror att det är två exemplar av en samma cerisa ros som blommar nu. Men det är två olika.


Royal Celebration. Är något mörkare och mer dämpad i färgen än på bilden.


För att få upp höjden har det blivit ett flertal veronikor, ljusrosa pimpineller, klematis och slingerstormhatt.


Hängpimpinell 'Pink Elephant'


Andra växter som fyller ut är bland annat vita och mörkt röda kärleksört, solhattar både vita och rosa, brudslöja, låg blodtopp och sist men inte minst min abosluta favoritbasväxt just nu: Spetsmössa - vilken toppenväxt! Sen massor av fina bruna, gröna och andra snygga digitalis.


Jag tycker solhattar är så fina men de har inte riktigt trivts hos mig. 
Försöker igen.


Det fattas ännu några klätterställningar, men en handfull har hunnit komma på plats.


Klematis
Entel (storblommig) - vit/blek rosaviolett
Huldine (storblommig) - vit
Caerulea Luxureans (viticella/italiensk) - vit med violett inslag
Alba Luxurians  (viticella/italiensk) - vit med grönt inslag
Sorbet  (atragne) - rosaviolett/vit
Pink Fantasy (storblommig) - ljusrosa

Klematis Sorbet

Som synes är det en ganska romantisk växtsammansättning. Nu saknas det förutom ännu flera kompletteringsväxter (och kanske några rosor till), ett par vintergröna klot för att ge en uns stramhet till allt det yviga. Troligtvis blir det av blå järnek eller idegran. Men det blir det våren. Jo, just det. Liljor kommer det bli också. 

I förgrunden: 'The Pilgrim'

Och så är några hundra tulpaner beställda :-)

°°°
Men hur fin är inte sensommaren just nu! 
Det blommar som aldrig förr och dagarna är varma och soliga. Helt fantastiskt.
Tänk om vi får en varm och skön höst också. Det är vi väl värda tycker jag efter de senaste årens snörika vintrar och kalla vårar och somrar.
Så får det bli.


Glad sensommarhelg!



It's still summer - Open Garden 31/8

$
0
0

Att kunna trädgårdera i bikinitop och shorts den 27 augusti kan inte annat än vara en ynnest. Den finaste sommaren verkar inte vilja ta slut. Heja! Vik hädan höstljung och cyklamen ;-) Än har er tid inte kommit. Inte hos mig i varje fall. 


Den lätt panikartade insikten som kom för ett par veckor sedan, om att sommaren närmade sig sina sista dagar, har övergått till en förundran över påminnelsen att det faktiskt inte bara avlöper rekordvintrar med snömassor man sent glömmer, eller vårar som låter vänta på sig som gör att man känner sig tidssnuvad på den efterlängtade upplevelsen av de vårlökar man med hyfsat stor möda fått ner i jorden hösten innnan, eller kalla och regniga somrar som gör att trädgården inte riktigt kommer igång.... utan att det faktiskt emellanåt inträffar en helt fantastisk sommar med sol och värme. Och inte bara det. En sommar som dessutom inte abrupt stannar av i mitten av augusti för att avlösas av en kylig höst, utan är en sommar som hänger sig kvar och fortsätter (än så länge....). Ett glädjetjut för det! Det där med 'paniken' är förstås en aningen överdrivet - jag gillar verkligen sensommaren och tidig höst. Det är en underbar tid.

Saker att vara glad över så här i slutet av augusti 2013 är: Mina snygga savoykål med rödlila ådringar som trots det fina hålverket på de yttersta bladen har begynnande huvuden i mitten.


Eller Munstead Wood som blommar.


Och att kunna välja och vraka till sensommarbuketten.


Eller för den delen att få känna sig nöjd över den nyklippta thujahäcken runt köksträdgården.


 Jag är så glad över att den precis gör det jobb jag ville att den skulle göra. 
På bara tre år har den vuxit ihop sig och blivit den strama gröna mur jag hade sett framför mig. 


 Det är ärligt talat svårt att inse att det är september på söndag. 
September måste kanske omvärderas och även ses som potentiell sensommarmånad. Något att hoppas på...


Men, innan vi går in i september har det blivit dags för öppen trädgård här.
 Lördag 31/8 kl. 12 - 16.
Adress: Malmgatan 23 i Sundsvall.

Adress: Malmgatan 23 i Sundsvall. 


Varmt välkommen att hälsa på!
Hoppas ni har det bra.



Yesterday's open garden

$
0
0

Jag blir alldeles varm i kroppen när jag tänker på gårdagen. Wow. TACK alla som tittade förbi, både från närområdet och ni som åkt en bit! Allra varmast i hjärtat blev jag över er som åkt ända från Norge. Såå roligt att ni kom! 

Trädgårdssjälen tog sig ett extra skutt över alla intresserade frågor också. Att få prata trädgård en hel dag - vilken lyx! Frågorna rörde allt från växter till själva byggandet eller skapandet av trädgård. Det fanns en fråga som stack ut allra mest - återkommer till den i ett kommande inlägg.  Den överraskande regnskuren störde inte allt för mycket, även om den var heltonödig och blev en gnutta besvärlig en stund för fikat och shopförsäljningen. Skydd söktes under de stora träden, i växthuset, på verandan och ja, på alla ställen där det fanns något skydd att få. Men sen så, blev det uppehåll och ljusare igen.


Det var flera undrade hur länge jag hållit på med trädgården. Vi flyttade hit för 16 år sedan, men de första åren förändrades inte särskilt mycket. Intresset fanns men inte riktigt möjligheten att kunna lägga något större engagemang eller tid på trädgården. Jag påtade på så smått bara under de första åren, skaffade växthuset och egentligen bara väntade på rätt tid i livet för att kunna få ta mig an och börja bygga trädgården. Och det kunde jag göra för cirka fem år sedan. Och nu är jag uppvärmd så att säga. En trädgård blir förstås aldrig 'klar'. Men jag drivs av att få gå igenom hela vår tomt. Jag skulle tro att ungefär en tredjedel av den är i stort sett är orörd. Det är helt klart otroligt engergivande att så tydligt som i går få uppleva att något man gör för sig själv och sin familj inspirerar andra. Jag och en besökare pratade om hur det kommer sig att man blir biten av trädgårdsintresset och var man får det ifrån. Det är säkerligen olika. Men ett är säkert och det är att trädgård är friskvårdande, helande, engergigivande, ger vila och återhämtning, är kreativt, ger lust, glädje och välbefinnande. Trädgård får dock inte bli ett 'måste' som gör att man blir stressad. Vi finns inte till för trädgården. Den finns till för oss. Och. Man ska göra det man Vill och har Lust med. För en del innebär det att ha en nära nog skötselfri trädgård som bara ÄR, medan det för andra innebär att man ägnar stor del av sin lediga tid i den. Inte för att man måste, utan för att man vill. Trädgården som ens privata gröna lunga och retreat kan vara det på massor av olika sätt. 

°
TACK igen alla ni som kom igår !


Glad söndag kära trädgårdsvänner.
I dag är en riktigt gråmulen och regnig dag här. 
Det blir nog en soffan, en filt, kanske en brasa och sen får vi se om det blir datorn i knät, en film, 
några tidningar, en bok, eller kanske en mix av allt :-)




And the summer goes on

$
0
0
Men hur underbart är det inte att sommaren bara fortsätter och fortsätter även om hösten gör små försök att börja vilja ta över. Just nu är jag allra mest glad i den nya Rosengården. Där surrar det och yr kring blommorna av bin och andra insekter, men också fjärilar. Detär jag rent stolligt glad över. 

I Rosengården har jag planterat några violrutor, bland annat denna som är köpt som 'Splendide White'. Uppenbarligen felmärkt men inte desto mindre vacker. Finare tror jag bestämt.

Thalictrum delavayi

De pionliknande små blommorna på 'Hewitt's Double' är makalöst läckra. Det är något speciellt med rutor. Gillar de små blommorna som vajar gracilt högt i luften. Skaffade en 'Elin' förra året. Och så har jag två gamla namnlösa sedan tidigare. Vore kul att få veta vad de heter någon gång. 

Violruta 'Hewitt's Double'

Det kommer bli flera solhattar nästa år. 


För vem vill inte få besök av snygga fjärilar. 
Först fick jag syn på herr Amiral idag.


Jag smög mig runt med kameran och följde efter när den flög från blomma till blomma. 


Och så helt plötsligt fick jag syn på ännu en tjusig fjäril. På en annan solhatt satt läckraste Påfågelsögat. 
Den var riktigt svår att fånga på bild och jag lyckades inte få någon bra på nära håll tyvärr. 


Utan tvekan är det solhattarna som lockar fjärilarna allra mest just nu, 
men också rosenflockeln, kärleksörten och veronikorna
Finare sällskap till blommorna får man leta efter.

 Den rosa stockrosen är frösådd planta som växer i gruset utanför rabatten. Kul! 

°
Samtidigt som sommarvädret fortsätter har jag börjat jobba med vinterdekorationer. Känns lite förvirrande. Men, faktiskt när jag höll på tidigare i dag kändes det inte så tokigt ändå. Det är kul med vinterpyssel. Fast kanske allra roligast på rätt årstid då :-) 


Heja sommaren!



Lovely start of September

$
0
0


Sommaaar, sommaaar, sommaaar. Fortfarande sommaaar. Inte mig emot. 
Satt ute och åt middag i kväll. I shorts. När hände det senast en 7:e september? 


I kväll var det de lilafärgade blommorna jag såg allra mest. Prins Gustavs öga 'Pennie Black' är en favorit sedan något år tillbaka. I år väntade jag med att så den till en bit in på sommaren för att få ha den fin nu. 


Luktärtsdjungeln är både slingrig och kanske inte så snygg där den växer på sne i krukan eftersom att den vuxit sig en bra bit högre än de stöd jag stuckit ner. Att man aldrig lär sig: luktärter blir HÖGA.... Några fjesiga klätterställningar är det ju inte någon idé att använda. Fast det är precis det jag gör. Varje år. Så. Nästa år ska det bli HÖGA växtstöd. Hoppas jag kommer ihåg det bara haha.... 


Sådde pionvallmo en bit in på säsongen också för att få blomning senare.
'Underbart är kort' skulle den kunna heta :-)


De lila sockerärterna såddes också sent.
Fast här var det ren och skär glömska att jag inte såddes som vanligt och inte ett taktiskt drag :-)
 Men nu så har de kommit gång. 


Det känns mycket, mycket bra att långkalsongerna fortfarande ligger lååångt inne i garderoben och där får de gärna ligga många, många veckor till. Känns ändå lite märkligt att räfsa höstlöv i shorts och linne. En av de stora björkarna längst ner i trädgården är alltid tidig med att skifta färg så det har redan blivit en del räfsande, även eken börjar ganska tidigt att bitvis gulna. Här har det inte varit så torrt som i många andra delar av Sverige. Så det är inte torkan som gör löven gula. Utan det är bara som det brukar.


Idag har jag pysslat med höstliga krukor som ska vara till några jobb. Det är alltid lika roligt att frossa i fräscha växter. 
På lördag är det öppet i shopen och då kommer jag ta med mig en hel del av dessa som man kan kika på.


------------------------------------------------------------------------------------------------

- Inspiration HÖSTKRUKOR 14/9 i lagershopen -
Öppet i lagershopen/Garden flow Shop lördag 14/9 kl. 12 - 16

Välkommen till shopen för att få tips, inspiration och idéer på hur det går att göra härliga höstplanteringar i kruka. 
Det kommer att finnas arrangemang och idéer att kika på. 
Och finfina priser på krukor och korgar mm. 

Adress: Ågatan 5 (nedanför O´learys mot Selångersån) i Sundsvall.

------------------------------------------------------------------------------------------------


Hoppas ni har det lika sommarskönt 
som vi har det här!

I morgon blir det shorts igen.
Lovely.



Evergreen hedges: sorrows, tests and joys

$
0
0

För er som hängt med ett tag känner till att jag drabbades av buxbomsjukan, Cylindrocladium buxicolasommaren 2011. Mer om detHÄR och HÄR ochHÄR. Jag hade skaffat mig några hundra häckplantor av buxbom till ett par nya rabatter. Något jag sett fram emot i flera år. Nåväl. Häckarna blev inte långvariga. De planterades på våren och redan under sommaren upptäckta jag de första symptomen. För att göra en lång historia kort grävde jag upp alla 250 plantor och lämnade tillbaka. Och ja, jag fick 'pengarna' tillbaka. Ganska snabbt kom den japanska järneken upp som den optimala ersättaren till buxbom som häck. Så året därpå (i fjol) köpte jag kanske 80 plantor för att testa dem som häck på ett ställe. Härdig ska den vara till zon 3, ev. zon 4. Och det är precis där jag befinner mig. Mer om den japanska järneken längre ner i inlägget. Sorgen över den sumpade drömmen om buxbomhäckar i trädgården gick i och för sig ganska snabbt över. Sedan tidigare hade jag två ca 10 år gamla buxbomhäckar, riktiga älsklingar eftersom buxbom egentligen inte riktigt är härdig så långt upp som jag bor. Min första oro efter de återlämnade plantorna var förstås att de gamla häckarna skulle ha hunnit blivit smittade. På ett ställe var det endast en meter emellan. Men hela 2011 och 2012 passerade utan ett minsta tecken på insjuknande. Jag tackade min lyckliga stjärna och har känt mig ofattbart glad för det. 

 Bild från i fjol

Buxbom
MEN. På endast två veckor, de första i augusti i år, hände detta. Inga tecken hade då varit synliga dessförinnan i sommar. Så. de gamla häckarna jag huldat och hållit kära verkar nu snart vara ett minne blott. Den vid växthuset har inte några tecken ännu, men om cirkelhäcken har det är det troligtvis bara en tidsfråga tills den andra får det.

Så snart jag såg de första bruna fläckarna bestämde jag mig för att det kommer bli idegran istället. Kanske fyndar jag några plantor nu i höst, eller så blir det till våren som jag gräver upp 'skiten'. En sådan tur att häckar av idegran är både vackra och något som funnits på önskelistan länge. 

Numera finns det ett biologiskt 'motmedel' mot svampen som man kan försöka bekämpa den med. Men jag orkar helt enkelt inte. Vad jag förstått av dem som provat är det både dyrt och tidsödande. Och eftersom att jag inte har mängder att rädda tycker jag inte att det är värt insatsen hos mig.

Upptäckta tydliga symptom för några veckor sedan på min gamla buxbomhäck

Mina erfarenheter av japansk järnek
Nu till den japanska järneken (Ilex Crenata 'Dark Green'). Ganska snarlik buxbom till utseendet. Och priset för häckplantor numera densamma. Vinterkylan klarade den utan problem, men grenverket känns inte lika flexibelt som på buxbom (åtminstone inte som på lägre buxbom som jag har). De är helt enkelt stelare och klarar tyngden av snö sämre. Har aldrig upplevt att buxbom fått knäckta grenar av snö, men det hade järneken massor av. Nu var det i och för sig en snörik vinter. Men det klarade buxbomen galant. Så ett flertal plantor fick bytas ut på grund av att det var så många grenar som knäckts. Plantorna var inte döda, men det blev för fula hål i häcken som jag inte ville ha. Plantorna sattes på tillväxt i stället. I sommar har häcken växt bra och jag klippte den i  början av augusti. Nu har jag dock upptäckt att häcken gulnar på några ställen. Har inte någon idé om varför. Varken torka eller stående fukt kan vara orsak. Testet fortsätter med andra ord och det blir intressant att se hur de klarar vinter nr två. Någon likvärdig ersättare till buxbom som häck är japansk järnek inte enligt min erfarenhet. Den är betydligt kinkigare. Jag singelplanterade på andra ställen också små plantor som jag bollklippt. De har klarat sig utmärkt. 

Den japanska järneken i våras

Så här såg den japanska järneken ut i fjol då den var relativt nyplanterad.

Den japanska järneken i fjol

Och i år. Bilden ovan och denna nedan är tagna 28 juli 2012 (ovan) och 29 juli 2013 (nedan). 
Ganska roligt att se tillväxten på rabatten i sommar. På bilden ovan ser man också hur det såg ut innan den nya Rosengården kom till.

Den japanska järneken tidigare i somras

Här är häcken med järneken klippt och ser jämn och fin ut, men om man tittar noga kan man skymta man några begynnande gulnande partier. Vi får se vad det tar vägen. 



Thuja
Ett tag kändes det som att alla sjukor hittade till min trädgård. I fjol trodde jag att  thujahäcken kring köksträdgården fått thujasjukan, Phytophthora lateralis. Mer om detHÄR. Det kändes faktiskt ganska hopplöst en period. Liksom. Vad skulle man våga prova?

Bild från i fjol. Thuja 'Smaragd'

Men jag tror ärligen inte längre att thujahäcken är sjuk. Jag ser en enstaka symtom fortfarande, men så fin och tät som den blivit i sommar känns den i varje fall mer frisk än sjuk i så fall. Och jag är ofantligt nöjd med utseendet på den. Tät, lätt att klippa och ett toppenalternativ enligt min åsikt trots allt till betydligt dyrare idegran om man snabbt vill få en högre häck.

Bild från i år

Japansk starr
Nu till en annan slags vintergrön häck som kom till efter att de sjuka buxbomplantorna grävdes upp 2011. I en rabatt som ligger bakom min 'mormorsrabatt' hade jag också planterat buxbom som häck. Där växer nu istället en säker japanare: Japansk starr: Carex morowii 'Silver Sceptre'. Ett tåligt gräs som är vintergrönt och som är lätt att föröka. Ursprungligen skaffade jag mig kanske 6-8 plantor som jag allteftersom tagit reda på sidoskotten ifrån. Snart finns starren helt och hållet runt båda sidorabatterna. Är mycket nöjd med den som vintergrön 'häck' eller kantväxt eller vad man ska kalla den.



En kort summering då av sorger, tester och glädjeämnen
Buxbom: nedåtgående spiral -  mest sorg.
Japansk järnek: blandat resultat - mest test just nu.
Thuja: mest glädje.
Japansk starr: bara glädje.

°
Vad har ni för erfarenheter av vintergröna häckar?
 Både lägre varianter som inramning till rabatter och högre häckar.

°

Här ramlar höstvibbarna in så det står härliga till. Man börjar undra om ALLA löv på björkarna tänker falla redan nu. Lite grann är man van vid nu, men inte den omfattning som händer nu. Även andra träd hakar på. Stopp och belägg säger jag bara!! Kontrasten mot trädgårdens sommarblomning är stor. Men, naturen gör som den vill. Och den underbara sommaren kommer finnas kvar i kroppen länge. Än känns den inte riktigt över heller som tur är.


Ha det allra bäst! 


September colors

$
0
0

Att vi om några dagar kommit till mitten av september är något jag inte riktigt hängt med på. Sommaren som ville stanna extra länge förblindade tror jag. Nåja. Några datum hit eller dit spelar då rakt inte någon roll, men det det märks att vi klivit över till nästa årstid. Och den är så fin den tidiga hösten. Då det fortfarande blommar överdådigt så att man kan göra stora buketter. Och då hösttecknen smyger sig på.


Det har redan blivit ett par säckar med löv, speciellt ner i den 'vilda' delen där björkarna står. 
De är helt i lövsläppartaget nu. Och snabbt går det.


Sällskap har jag nästan alltid i trädgården. Katterna finns med och svansar runt en för att se om det är något intressant på gång. Eller så vill dem bara att man ska ta upp dem en stund. Speciellt förstås när man står på huk i full färd att fota något. Då får man ofta små uppmuntrande puffar i sidan. Mycket mysigt även om det blir många suddiga versioner av det man ska fota just då...


Lökbeställningarna har äntligen börjat komma. Så, nu är den stora sorteringen som pågår. 
Och stora pusselbyggandet. Av vilka som ska planteras med vilka. Och var.


En riktigt angenäm hjärngympa :-)



En skön septemberhelg tillönskas.


Varmt välkommen till shopen på lördag 14/9. 
Öppet 12 -16. 
Adress: Ågatan 5 i Sundsvall.



Looking at the red side

$
0
0

I Vita rabatten är det förvånansvärt mycket rött just nu :-)


Cherry Brandy 
Bland annat dahlian Nuit d'Ete,  rudbeckian Cherry Brandy och tjusiga blodtoppar. Cherry Brandy ska vara en annuell och förra året blev jag alldeles betuttad i den. Det årets absoluta favoritblomma. Att jag skulle så den i år igen var det inte någon tvekan på om man säger som så. Men som sagt, rudbeckian ska vara ettårig, så förra hösten drog jag upp de utblommade plantorna inför att det blev dags för tulpanlökarna att grävas ner. Dock lämnade jag en planta (om det var av miss eller test minns jag inte). Och det är den plantan man kan se på bilden närmast och lite längre ner. I år har den varit (och fortfarande är) den finaste av alla. Buskig i växtsättet och vitt förgrenad och med de flesta blommorna. Så, jag tänker att rudbeckian ganska lätt går att övervintra ute och kan uppträda som perenn om man har tur. Gissa om jag tänker lämna alla plantor kvar i rabatten i år :-) Det 'roliga' är att läget för Vita rabatten som de är planterade i är en rabatt med endast delvis sol. Nåväl. Det verkar gå bra ändå även om de  egentligen ska stå mycket soligt till. Årets plantor fick i och för sig växa till  sig soligt och flyttades till rabatten först i början augusti. Ja, alla förutom den finaste då som stått kvar där sen i fjol...


I den röda skalan har också ett flertal 'svarta' liljor blommat sedan mitten av sommaren. Just nu är detChoco (köptes på Chelsea flower Show) som håller stången men strax gjort sitt för i år.Tidigare i sommar blommade Landini i identisk färg och utseende  -  det är inte mycket som skiljer dem åt. Att blomningstiden är senare för Choco kan nog bero på att de planterades i våras medan Landini funnits något år i rabatten. Blir intressant att se om de blommar samtidigt nästa sommar.


Övervintrad Cherry Brandy.


De röda-rosa-cerise färgerna är så vackra tillsammans med alla höstlöv.


Rödbladigt groblad 'Rubrifolia'
Har visat det rödbladiga grobladet förut och skulle kunna göra det flera gånger till. En sådan snygg växt! Lätt att så var den också. En växt som fungerar hela säsongen i kruka. Jag tror jag ska behålla den i krukan i vinter för att se hur den klarar det. Och så blir det fler sådder av den till våren.


Under våren och halva sommaren går saxen varm på den bolliga spirean, ibland mer än en gång i veckan. Men från mitten av augusti stannar tillväxten av och behövs inte klippas något mera för säsongen. Favoritbollar.


°
Bilderna togs för några dagar sedan. NU, vill man inte sticka näsan utanför dörren. Snart har det regnat här för ett helt år. Och det har inte slutat ännu. Gräsmattan är överfylld med nedfallna äpplen och avblåsta blad. De höga perennerna lutar som tornet i Pisa och ja, mycket är tyngt av regnet. Nu får fina hösten komma tillbaka helt enkelt. Japs. Är glad att vi inte haft någon frost ännu i varje fall. Fast frost är fint. Men det känns lite tidigt för det än.


Öppet i shopenpå lördag 14/9
Kl. 12 - 16
Ågatan 5 i Sundsvall
Sååå varmt välkomna att kika in!


Regniga hösthälsningar,


Om jag var en blomma

$
0
0

Om jag var en blomma skulle jag vara en julros. 
Blomman som kan blomma rakt igenom snö som om det inte bekom den.


Så kan jag känna ibland när jag försöker mitt allra bästa att få trädgården att blomma även fast det snöar.


 Då är det bara att ta nya tag och vara kreativ.
För vill man så vill man tänker jag.


Jag skulle också kunna vara en solros.
För att det är en färgrik, robust och lättodlad blomma som ger energrika frön.
Och så har den stooor växtkraft och älskar sol. 


Snö och sol.
Växtkraft.
Det är nog jag som livet är just nu. 

Skulle förstås helst slippa snön...

°
Fler bidrag till 'Blommig fredag' finns hos 
Bland rosor och bladlöss

Nu härlig helg - eller hur!


Tidied greenhouse

$
0
0
Det är inte allt för ofta som växthuset är riktigt städat och ordningsamt. Eftersom att jag har så mycket saker därinne är det inte det allra lättaste att ha någon bra ordning. Skulle helst slippa använda växthuset som förråd. Men vad gör man när den där stora trädgårdsboden inte finns, än så länge... Jag har provat det mesta av förvaringslösningar. Hyllor, skåp, korgar, lådor och så vidare, men inget blir riktigt bra.  Minst två gånger per år, vår och höst, blir jag helt nipprig över hur jag ska kunna få en fungerande förvaring. Ska inte trötta ut er med dem detaljerna och för er som undrar över varför i hela friden inte människan skaffar sig en bod till alla saker, är svaret enkelt. Det finns mycket på min trädgårdsönskelista och byggandet av en bod har inte fått check i kanten ännu. 


Förra året byggde jag några enkla bordsskivor i olika storlekar som ställdes på färdiga bockar (beskrivning fanns med i ett vårnummer av AoT). Dessa flyttar jag runt efter behov. För att slippa se alla miljarders med saker som förvaras på hyllan under bordet på bilden häftade jag helt enkelt fast juteväv på bordsskivorna. Så har jag även gjort på ett bord utomhus. Bakom väven är det rörigt värre :-) Men det slipper man se. Skönt. Och det ryms en hel del faktiskt även om det är för lite utrymme ändå. Därför är det sällan så städat som på bilderna. Bordet är för det mesta belamrat med saker och ting kors och tvärs och brukar därför inte vara någon uppmuntrande syn. Men just nu är det fint som bara den.

Längs ena långsidan i växthuset byggde vi en plankvägg förra hösten. Tidigare hängde där pilmattor som solskydd och insynsskydd. 

Pallarna är ett auktionsfynd och flyttas runt i växthuset. Blev lite sugen att göra ungefär som Ernst och lägga betongplattor på toppen och använda dem som bord eller pedestaler ute. Kanske nästa sommar. Kunde inte bestämma mig vilken färg de skulle målas i. 


Solen har äntligen återvänt men den senaste tidens regn har inte varit snällt mot de rosor som fortfarande blommar. Räddade några knoppar som var på väg att slå ut. Hoppas det får vara torrare väder ett tag nu så att resten av knopparna hinner slå ut och inte möglar in.


I dag kände jag för första gången i höst att jag på riktigt frös om både fötter och händer. 
Dags att leta rätt på ullstrumpor och varma handskar.

Hoppas på fortsatt sol nu, 
och glad ny vecka till er!


Black tomatoes

$
0
0

Är inte någon stor grönsaksodlerska, även om det blir lite grann. Och det som blir får gärna vara i snygga färger. Därför föll jag pladask för den svarta tomaten Indigo Rose från Albinus fröi Danmark. Sagt och gjort. Fröna såddes och tomaterna huldades i växthuset. Nja, det är en sanning med stor modifikation. Den omsorg tomater behöver med gödning, vattning och ja, omsorg... fick inte mina tomater särskilt mycket av i år dessvärre (ibland blir det så även om intentionen är en annan). Därför förväntade jag inte mig någon överdådig skörd. Men det blev rätt många tomater ändå. Värre var det med de gula och chokladbruna som verkligen saknade den utebliva uppmärksamheten.


De svarta tomaterna är inte bara snygga, de ska dessutom vara extra rika på antioxidanter. 
Och det är ju bra. Någon fler som provat på dem?

°
Så kallt det har börjat bli. Frost i går natt och väntad frost i natt. Är det inte tidigt!? Lite nervöst är det eftersom att jag har alla lökar kvar att få ner i jorden. Har inte kunnat börja då jag fortfarande väntar på den sista leveransen. Annars är jag så redo man kan bli :-)


Glad onsdag!
...från en som nu tagit fram hela förrådet av raggsockor, varma tröjor, gosiga sjalar och sist men inte minst: långkalsongerna.



This season's final dahlias

$
0
0

Frosten kom. Tog alla fina dahlior. Så många knoppar som fanns kvar. Och många utslagna blommor som inte gjort sitt ännu. Även alla zinnior och annat i köksträdgården är nu borta. Asch då. Det hade väl kunnat få vara frostfritt i några veckor till i varje fall. Det blev tvära kast i år. Minns att jag satt ute och åt middag i shorts för två-tre veckor sedan. Då var det fortfarande sommar. Vi får hoppas att kylan hejdar sig lite grann ett tag nu. 


Det blev och är fortfarande en gnutta panik med tulpanplanteringen i och med att frostnätterna dök upp. Men i natt var det 'varmare' och förhoppningsvis fortsätter det så. Började så smått i går i varje fall. Och så räddade jag de dahlior som inte helt dukat under av kylan och gjorde en sista bukett. Fast först samlade jag ihop ett par säckar fallfrukt. Vi får så mycket av den varan. Till glädje för alla fåglar. De har stort kalas nu. 


I växthuset blommar sommaren vidare. 
Hann rädda en handfull krukor. 

Hur har ni det med frostläget?



Önskar alla en riktigt fin hösthelg!
Ullstrumporna, långkalsonger, mössa, gummistövlar och tjocka trädgårdshandskarna
 är nu premiäranvända för i höst... Skönt att vara varmt klädd.

°

I morgon 28/9 är det öppet i Garden flow Shop mellan 12 - 16.
Adress: Ågatan 5 i Sundsvall.
Nästa öppet blir i november.
Webshopenär alltid öppen förstås :-)
Varmt välkommen!




October fragrance

$
0
0

Nu doftar jag och doftar sedan någon vecka tillbaka. Mmmm säger jag bara. Äntligen har jag en Brunette som blommar. Köpte ett stort exemplar i somras som nu belönar med höstlig findoft. Har två klena plantor sedan tidigare som inte velat blomma så nu blir det platsbyte för dem till våren. 


Har börjat att klippa ner och bära undan krukor med dahlior, och ja allt annat som har med undanplockning inför vintern att göra. Årets lilla morotskörd plockades upp idag. Sådde inte särskilt mycket och det blev nog ganska sent också. De cerisefärgade, tjockare till vänster är rättika. Riktigt god tunt skivad. Till nya Rosengården skaffade jag ganska många solhattar men också en hel del kärleksört. Är så glad över det. De är så fina nu. Jag blev förtjust i en med variegerade blad. Så några sådana fick det lov att bli också förutom vita och mörkt röda.


Annars är det etapper med lökplantering som pågår just nu. 
Det tar sin lilla tid.  
Men det är det tusen gånger värt.


°
Här har det inte varit några riktiga frostnätter senaste veckan, utan ganska ok temperatur faktiskt. 
Och en hel del soliga dagar. Underbart. 
Passar bra när det finns lite att stå i innan vintern :-)

Nu är det härlig höst!



Viewing all 246 articles
Browse latest View live